Binlerce TL’lik aldığımız cihazların eski serilerine hiç bakıyor muyuz? Adamlar bu süreç içinde kullandığımız telefonları her seferinde daha da inceltiyor ve ağırlıklarını düşürüyorlar. Peki bunu neden yapıyorlar? Tabi ki Çinli bir adamın çıkıpta “Phone Case” adı altında bir telefon kılıfı çıkartıp, belkide yıllardır bir mühendislik çalışması olan ince tasarımlı telefonu kalasa çevirmesi için. Q
Bu kılıflarda öyle bir saçma ayrıntılar var ki sanki biz eziyet çekmesini seviyormuşuz ve bu adamlarda bize bu imkanı sunuyormuş gibi. Otobüste, yolda vs. telefonu çıkartıp cevap verecem diye 3 maymunu oynayan, fotoğraf çekeceğim derken telefonu elinden düşüren bir çok insan gördüm.
Şimdi yukarıdaki gördüğünüz kılıf bir tasarım harikası. Telefon ile konuşmak için üstteki mühendislik harikası mıknatıslı dili kaldırınca kapak aşağıya sarkıyor ve görüşmek için kulağınıza götürdüğünüzde o dili tekrar diğer eliniz ile kaldırıp kulağınıza dayamanız gerekiyor. Yoksa o dil telefon ile kulağınız arasında kalabilir. Konuşma sırasında sürekli şakağınıza değmesi ve kaşındırması da cabası. Şimdi bu kılıfa 1 TL bile olsa para verip almak böyle saçma sapan kılıfların üretilmesine destek vermekten öteye gidemez.
Bu tür kılıflar, telefonunuzu kılıfından çıkarmadan kullamanız için tasarlanıyor. Ancak nasıl oluyorsa bunu üreten adam hiç mi kendi telefonu ile kullanarak test etmiyor be kardeşim. Birde bunların çoğu suni deri. Ayrıca gerçek deri olup ama parça derilerden ve işe yaramayan zarar görmüş derilerden yapılan kılıflarda var. Bunlar bir nebze iyi oluyor.
Genelde akıllı kılıf denen bu kılıflarda başıma gelen en büyük sorun fotoğraf çekiminde yaşadığım sorun. Kullandığınız telefonun flaşı açıkken fotoğraf çektiğinizde bazı fotoğraflarınızda Nur gibi ışık yoğunluğu görürsünüz. Bu ışık yoğunluğu olduğu kısımda zaten nesne kişiler silik olarak gözükür. Bunun nedeni, telefon kılıfının o kamera deliğinin düzgün açılmamış ve yetersiz büyüklükte olmasından kaynaklı. Flaş patladığında ışık bu kesim kenarlarına çarparak size nurlar içinde bir fotoğraf sunuyor. Deri dik ve yan kılıflarda sık görülen bu durum eski arka kapak kılıflarında da görülüyor.
Birde şu Flip Cover curcunası yok mu beni deli ediyor. Aslında ön yüzeyi koruması açısından önemli. Ayrıca ön kapağın telefonun arka batarya kapağına direk monte edilmesi telefonun inceliğinden fazla birşey kaybetmemesi için çok önemli bir adım olmuş. Ancak dikkat edin piyasada yer alan çoğu Çin malı Flip Cover kılıflar arka tarafa geçmeli. Yani batarya kapağı şeklinde değil ve cihazını kalınlaştırıyor.
Şimdi Flip Cover kullanıyorsanız telefon geldiğinde ilk önce cihazı cebinizden çıkartıp bir kitap edası ile kapağı açacaksınız sonra arkaya katlayıp cevap vereceksiniz. Neyse bunda sorun yok en azından cihazı kalınlaştırmıyor. Amma fotoğraf çekeceğiniz zaman bu kapağı arkaya katlayın bakalım 🙂 maalesef katlayamazsınız ve o kapak açık kalacak. Çünkü kapak üzerinde mercek deliği yok dolayısı ile merceğin önünü kapatıyor. Bu şekilde telefon kılıfı ile boğuşayım derken elinden telefonu düşüren çok insan gördüm ve telefonu yerden aldığında ilk dediği söz; “iyi ki kılıf kullanıyordum” Ben iPhone 5’im için hiçbir zaman kılıf kullanmadım ve biraz dikkat ile telefon hiç elimden düşmedi. Ana Note N7100 modelli telefonum alalı 1 ay olmasına rağmen elimden düştü. Yerden aldığımda iyi kılıf varmış demedim çünkü o kaba kılıf ile kullanacağım derken düşmüştü.
Ayrıca cihazı kullanırken o kapağı arkaya katlayınca avucunuzun içerisinde gereksiz bir kalabalık oluşuyor.
Piyasada o kadar gereksiz ve kullanımı zorlaştıran kılıf var ki artık dünya neredeyse kılıf çöplüğüne dönüşecek. Akıllı telefon sektörü, telefonlardan çok eminim aksesuarlarından kazanıyordur ve çoğu insan kılıf alırken araştırmıyor ve deneme yanılma usulü ile kılıf seçiyor. Ne olacak Çin malı bir Flip Cover 9 TL’den bulmak mümkün. Beğenmedin at kenara yenisini al al al al derken etti sana 50 TL 🙂
Telefon aksesuar ve de kılıf üreten birçok marka var. Belli tip kılıflar için fiyatı yüksek olsa bile markalar tercih edilebilir. Ancak deri zarf kılıf için 10-20 TL(Deri)ödemek varken 60-70 TL gibi bir ücret ödemek abartı bence.
Smart Case denilen akıllı kılıflar için marka seçmekte fayda var. Çünkü bu kılıflara “Smart” sıfatını kazandıran özelliklerinin iyi bir şekilde kullanılabilmesi kalite sayesinde mümkün. Bu küçük ayrıntıları ancak kullanırken farketmek mümkün. Bu olmadı şunu alayım, bunda da bu yok derken zaten diğer pahalı diye almadığınız kılıfın fiyatını çoktan geçmiş olabilirsiniz. Tabi kılıfın dayanıklılık ömrü de önemli. Ben iPad Smart Cover ilk aldığımda yan sanayi almıştım ve bu sayede orjinalini ertesi günü sipariş verdim 🙂
Ayrıca tamamen renk ve tarz olarak kılıf alan ve de işlevine hiç dikkat etmeyen bir müşteri kitlesi var. Bu tayfa genelde kızlar ancak erkeklerden de işlevden ziyade görüntüye önem verenler yok değil. Bu noktada zaten zevk ve renkler kişiye göre değiştiğinden tartışılacak bir nokta yok. Bu tarz kişiler genelde arka kapak tercih ediyorlar. Aslında bu kılıfların tek koruyucu yönü arka kısmın yüzeyler ile temasını keserek çizilmenin önüne geçiyor ve kısmen de düşmelere karşı koruyucu görev görüyor. Ancak bu kılıflarda da çok dikkatli olun. Çünkü düşük kalitede bu tarz sert arka kapaklar cihazı tam kavramadığından dolayı sizin farkedemeyeceğiniz ufak oynamalar olabiliyor. Bir gün bu kapağı çıkardığınızda telefonunuzun yan çıtalarında çizikler ve boya atmaları görmeniz mümkün. Bu nedenle arka kapak kılıf alırken yumuşak kauçuk veya silikon diye lanse edilen ürünleri tercih etmenizde fayda var. Hem çizilmeler olması çok zor hemde bunlar düşmelerde daha iyi darbe emici görevi görüyor.
Yukarıda gördüğünüz kılıf benim en çok hoşuma giden kılıflardan bir tanesi. Bu kılıf 2 parçadan oluşuyor. Parçalardan biri zaten tamamen telefon için arka kapak görevi görüyor. Diğer parça ise sürgü şeklinde kapak ile telefonu içine alıyor. İsterseniz sırt kısmı ile sürüldüğünde ön kapak üzerinde bulunan klips ile stand halini alabiliyor. Ayrıca bu klips ile istediğiniz bir yere telefonunuzu sabitleyebilir ve hatta belinize takabilirsiniz. Alın size görüntü olarak çok basit ama bir o kadarda işlevsel bir kılıf. Kullanımda yapmanız gereken sürgüleyerek telefonu çıkarıp alo demek veya fotoğraf çekmek.
Bu yazıyı yazmamdaki neden çevremde çok gereksiz kılıflar ile gereksiz vakit geçiren insanlar görmem. Aldıkları kılıflardan memnun olmayarak sürekli değiştirmeleri her ne kadar Çinli arkadaşlarımıza ekmek kapısı olsa da bu kadarı gereksiz ve ekolojik olarak çok tehlikeli. Belki de bu yazı kılıf alacak arkadaşlara az da olsa rehber olur. Kolay gelsin.
Oh be çok şükür benim gibi düşünenler de varmış dedim sonunda tasarımı için alınan telefonları çoğu gereksiz kılıflarından dolayı tesettürlü telefon kategorisine şutluyorum
Benim de telefonum var. Şimdi kapaklı kılıf yerine kauçuk arka kılıf ve önüne de ekran koruyucu film düşünüyorum yeterli olur mu ?
Bence yeterli düşmelere karşı arka kapak köşeleri ve çerçeveyi koruyacaktır. Ekran koruyucu sadece çizilmelere karşı korur. yüz üstü yere kapaklanırsa ona yapacak birşey yk 🙂 Ama bana kalırsa hiçbirine gerek yok :))
hakiki deri olmasını öneriyorum…