AirPods hakkında düşüncelerimi yazmadan önce Günlük Bluetooth Kulaklılar hakkında düşüncülerimi ve tavsiyelerimi aktarmak istedim. Birkaç gün içerisinde AirPods elime ulaştıktan sonra da incleme yazısı hazırlayıp eksileri/artılarından bahsedeceğim.
Earbud da denilen kulak içi kulaklıkları ben üçe ayırıyorum.
1)Kablolu rozet kulaklıklar(Tıpa tipi olup olmaması kullanıcıya bağlı)
2)Atkı Tip(Tıpa Tipi) kulak içi kulaklıklar
3)Kulak içi kulaklıklar(Gerçek Earbud kulaklıklar)
Ancak bu yazı AirPods öncesi bir hazırlık yazısı olduğu için bu kategorilerin kablosuz olanlarını ele alacağım. Neden Kulak Üstü Bluetooth Kulaklıklar yok derseniz onların günlük kullanımdan ziyade hobi ve profesyonel amaçlı kullanılacağını düşünüyorum.
Kablolu Rozet Kulaklıklar
Bu kategoriyi biraz uzun tutacağım çünkü; Eğer Apple kullanıcısı olmayıp bir Bluetooth kulaklık alacak olsaydım ilk tercihim bu kategorim altında yer alan bir model olacaktı. Şimdi gelelim ayrıntılarına;
Görselden anlayacağınız üzere Jonathan Ive’in de dediği gibi size tam olarak kablosuz bir hayat sunmuyor. Rozet şeklinde yakaya takılan Bluetooth alıcı ve buna 3.5mm jack ile bağlanan kısa kablolu kulaklıktan ibaret. Değiştirilebilir kulaklığın kablosu kısa ancak kullanılmadığında cepte taşıması zor ve kablo karmaşası kaçınılmaz.
Bu tip rozet kulaklılar, kasasının büyüklüğüne göre 8-10 saat akış süresi 3-4 saat kadarda konuşma süresi sunuyorlar. Bu kullanım süresi değerleri diğer Bluetooth Earbud kulaklıkları düşündüğünüzde çok iyi değerler.
Bu tarz kulaklıklar üzerinde ekran ve büyük batarya barındırdığı için hacimsel olarak büyük olabiliyorlar. Ancak bu tip kulaklığın en marka olduğunu düşündüğüm Sony, SBH54 modelinde, SBH52 modeline göre kasasında muazzam bir küçülme sağlamış ve hatlarını ovalleştirerek kibar bir görüntü sağlamış. Kasanın değişmesi ve küçülmesi ile SBH54 modeli bir önceki nesiline göre kullanım süresinden azcık ödün vermiş.
Rozet kulaklıklarda ses kontrolü yakaya takılan rozet kısmı üzerinden yapıldığı için rozet şeklinde takılan kasa kısmı açıkta ve elle ulaşılabilir olması gerekiyor.
Ayrıca bu tarz kulakılarda; Dahili ahize ve radyo gibi artıları olabiliyor. Özellikle dahile ahize özelliği Sony SBH-52 ve SBH-54 modellerinde sıra dışı bir görüşme tecrübesi sağlamış. Tabi buna benzer kablosuz ahizeler vardı ama bunlar bildiğimiz ahizeler ile birebir ebatlardaydı.
Ucuz olsun benim olsun derseniz Sony’nin SBH 52 ve 54 modellerini şiddetle tavsiye ederim. Son 2 aydır Bluetooth kulaklık arayışında olduğumu bilen ve Sony SBH-52 kullanıcısı olan Üstad Kahraman Uğurlu’nun bana tavsiyesi bu cihaz olmuştu. Ancak işin içine kablo girmesi ve kısa kablolu kulaklıklarının tıpa tipi olması beni vazgeçirmişti.
Neden Tıpa Tipli Earbud Kulaklık Tercih Etmiyorum;
Öncelikle günlük hayatta olumsuz yönlerinin olduğunu ve kulağımın anatomisinin bu tiplere çok uygun olmadığını düşünüyorum.
Tıpa tipi kulaklıkların, kulak deliğine tam oturması sonucunda kulak içinizin hava almamasından dolayı terletip kaşıntı yaptığını ve sağlık açısından hijyenik olmadığını düşünüyorum. Ayrıca yüksek sesle müzik dinliyorsanız bu tip kulaklıklarda ses genişlemesi olmadan kulak içine verildiğinden kulak içine yaptığı basıncın artmasıyla sağlık uzmanlarının bahsettiği kulak işitme hasarı daha da çok artacaktır.
Yine bu tip kulaklıklar kulak içine tam oturduğu için dış seslere karşı yalıtım görevi de görüyor. Bu avantaj olduğu gibi dışarıdan gelen sesleri tamamen kesmesiyle dış dünya ile bağlantınızı tamamen koparabiliyor. Buna örnek yolda korna çalmama rağmen zor duyan arkadaşları gösterebilirim. Kaldıki iş ve arkadaş ortamında iletişim açısından kullanılmasını da çok etik görmüyorum.
Atkı Tipi Kulaklılar(Genelde Tıpa Tip)
Görselden anlayacağınız üzere bu kulaklıklar boyuna asılan ve genelde tıpa tipi kulaklıklar. Bu tip kulaklıklar ergonomisiyle dikkat çekiyor. Boynunuza asıp unutacağınız cinsten ancak konuşma süreleri de buna paralel biraz düşük oluyor. Şarj süreleri 4-8 saat aralığında değişiyor.
Yani sonuç; Atkı Tipi kulaklıklarda kablo yine var ama cebinize koyduğunuzda dolanacak ve karışacak kadar uzun değil! Yani taşınabilirliği Rozet Tiplere göre biraz daha avantajlı. Bunun yanında genelde daha az şarj süresi sağlıyorlar ama AirPods’un ekstra şarj sağlayan kutusu gibi kutusu olanları da mevcut. Bu şekilde avantajlı olabilir.
Kulak İçi Kulaklıklar (Gerçek EarBud)
Kulaklıkların atasıdır bu! seyyarlarda, kırtasiyelerde ve istediğiniz her yerde satılan Sony kulaklıktır 😀 Ve sorsan hepsi de kilitli poşet içinde satılan orjinal Sony’dir 😉 (Bahasettiğim Sony kulaklığın görselini Google’da bile bulamadım yukarıdaki ile idare edin.) Bu tipin kablosuzu tam kablosuzdur. Birbirinden ayrı iki parça halindedir.
Taşınabilirlik için genelde kendisine özel ekstra bataryalı veya bataryasız kutuları vardır. Bunlara en güzel örnek Apple’ın AirPods ve Samsung’un IconX’i gösterilebiliriz.
Kulağınızın deliğine vida gibi girmez, kaşıntı yapmaz, kulağınız hava alır ve ses yüksek bile olsa direk kulak içinize basınç yapmaz! Birisi acil bir durumda size seslendiğinde, dediğini anlamasanız bile kulaklığı çıkarıp “efendim?” diyebilirsiniz! Eğer amacınız evde yatıp, dış dünyadan soyutlanıp müzik dinlemekse alacağınız kulaklık günlük veya spor yaparken kullanacağınız kulaklık olmamalı! Ve yalnızken kullanmanızı öneririm!
Eksileri de var tabi; Fazla Hoplama zıplamaya gelmez, kulağınızdan fırlayı verir, çünkü herkesin kulağına uysun diye ölçüleri standarttır. Ama bundan şikayetçiyseniz aşağıdaki tipi de kullanabilirsiniz!
Ayrıca EarPods’lar da bu tipte olduğu gibi AirPods’ları da bu kategori içerisine dahil ediyorum. EarPods ile Apple, kulaklık piyasasına gerçekten çok farklı ve bir o kadar sağlıklı bir kulaklık tipi kazandırdı. Philips’in ürettiği gibi Samsung da son model telefonlarının yanında bu tarzda kulaklıkları tüketicilere sundu.
Bazı kullanıcılar hala Earbud tip kulaklıkların kulakta durmamasından şikayetçi olasa da kullanıcıların hepsini tek kümeye aldıklarında, hem ergonomik hem de sağlık açısından en geniş kitleye hitap edecek model de buydu bence. Bu eksiğini kapatmak için de Beats’i bünyesine katan Apple, kulaklıkların her çeşidini müşterilerinin cebinden çıkması kaydıyla kullanıcılarına sunmuş oldu.
Bu yazı, bir sonraki yazım olacak olan AirPods incelemsinin de habercisidir. Bir kaç güne elimde olacak ve sabırsızlıkla bekliyorum. Bundan önceki Bluetooth kulaklığım Sony Ericsson MW600 idi ama kulakılığı tıpa tipi olduğu için mecburen kendi uzun kablolu kulaklığımı takıyordum ve büyük kablo karmaşası oluyordu.
AirPods her ne kadar çok pahalı bir seçenek olsa da batarya konusunda şaşırtmadığı sürece benim yaşadığım sıkıntıların %90’ına çözüm olacak bir ürün. Özellikle Apple Kullanıcısı olanlara sağladığı avantajlarından da bir sonraki yazımda bahsedeceğim.
Sabırla yazımı okuduğunuz için de teşekkür ederim.