KREDİ KARTI TAKSİT SINIRLAMASI MOBİL TEKNOLOJİ’YE ETKİSİ OLUR MU? NELER OLUR?

20140130-114242.jpg

Aşağıdaki maddeye baktığımızda çok korkacak birşey yok gibi. Sadece artık 12 ay değil ürüne göre 6-9 arası taksit yapacağız. Tabi kredi kartlarının limitide herkesin gelirine göre kısıtlanacağını unutmamak gerek.

26. madde, “(7) Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Bu süre, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde altı ay, beyaz eşya ve mobilya alımlarında oniki ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gıda ve akaryakıt alımlarında taksit uygulanamaz” şeklinde düzenlenmiş.

Özellikle Smartphone yani akıllı telefonlar piyasasında muazzam bir harketlilik var. Özellikle Android cihaz cephesinde malum markalar 2-3 aya bir model çıkartıyor ve bunların hepsinin diğerine göre bir artısı, iyileştirmesi söz konusu oluyor. Özellikle akıllı telefonlarda bir serinin üst modellerinin yenisinin çıkma periyotları çok kısa. Hal böyle olunca bazı müşterilerin 3-4 ayda bir cihaz değiştirmesine sebep oluyor.
Peki bu müşteri orta seviyeli gelire sahip ise her yeni modeli alabilmek için neler yapıyor? Öncelikle mevcut cihazını aldığı ücretin neredeyse yarısına satıp kalan kısmını da taksitlendirme yoluna gitmesi gerekiyor. İşte can alıcı nokta tam burası…
Bilinçli müşteri önceki aldığı cihazların taksit ödemelerine bakarak durum tespiti yapıyor ve sonra alacağı yeni üst model cihazın taksit sayısını belirliyor veyahut ikinci el piaysasına yöneliyor. Orta gelirli birinin üst seviye bir cihazı alıp 12 taksit yaptırdıktan sonraki 4. ayında bir üst modeline tekrar 12 taksit yapması pek akıllı bir hareket olmaz ve bu adamın hesapları altüst olur. Ama nedense bu kocaman yazılan 12 taksit yazısı ve aldığımız cihaza karşılık kartımıza yansıyan 100 küsür TL’ler herkesi cezbediyor ve amaan ne olacak nakitten iyidir dedirtiyor. Her ne kadar biz bu taksitleri takip ederiz ona göre nakit harcamalarımızı kısarız düşüncesi pratikte pek gerçekleşmiyor. Gerçek hayatta ekstra harcamaları, sağlık sorunları harcamaları vs. bunları göze almak lazım.

Peki bu durumun mobil teknnoloji açısında artıları ve eksileri neler olacak. Yalnız bazı eksi diye yazdıklarım bazılarına göre artı olacağından da şüpheniz olmasın.

*Öncelikle kredi kartı maduru azalacak ama buna karşın cihaz satışlarında hatırı sayılır bir düşüş de olacak.

*Sirkülasyon azalacağından ve taksit imkanları olmayacağından satıcılar arasında rekabet artacaktır ve değişik promosyon ve hatta indirimlere gidilecektir.

*Bilmediğim br konu olsa da şundan bahsediliyor. Her ne kadar taksit reklamlarında vade farksız denilse de bir gizli vade farkının fiyatlara yansıtılıdığı söyleniyor. Bu drumda ürün satışlarında %10-20 arası bir fiyat düşüşü muhtemel gibi gözüküyor.

*Distribütör firmalarından daha düşük garanti hizmeti ile daha ucuza ürün satan ithalatçı firmalara rağbet artacaktır. Bunların garanti servis noktası olarak gösterdiği teknik servisler genelde duyulmamış firmalar olsa da piyasanın artmasına paralel olarak daha da gelişecek ve büyüyeceklerdir.

*BDDK akıllı telefonlar için olan bu taksit sınırlamasını getirse de bu durum Operatörlerin 12-24 ay taahhüt ile kontratlı cihaz satışlarını etkilemeyecek ve kısıtlama olmaycak. Bu durumda kontratlı cihazlara benim gibi hiç sıcak bakmayan kişilerin bile artık dikkatini çekecektir. Kontratlı cihaz satışlarına BDDK’dan bir müdahele gelmese de BTK tarafından bir ince ayar olabileceği de söylenenler arasında.

*Piysada özllikle Konya’da telefonculardan TAKLA cihaz diye duyduğum bir durum söz konusu. Takla cihazı, nakit ihtiyacı olan birinin herhangi bir mağazadan 12-24 ay taksitle cihaz alıp kutusunu bile açmadan satarak nakit paraya çevirmesi anlamına geliyor. Ayrıca telefonu alıp faturasını kestirmeden 1-2 gün kullanıp ve alışamadığı için telefoncuya tekrar götürürek sıfır fiyatından düşük fiyata satılan ve faturası alacak kişiye kesilecek cihazlar için de kullanılıyor. Taksit sınırlaması ile bu durumda ortadan kalkacaktır.

Şu sıralar internet üzerinden satış siteleri “12 ay taksit fırsatı bitmeden” başlığı ile mükemmel indirimlere gitti. Döviz kuruna rağmen bir çok üst seviye cihazın 1-2 ay önceki fiyatından çok daha cazip fiyatlara çektiler. Peki bu bir fırsat mı? Şimdi cihaz almazsak bir daha zor mu alırız? Hayır tabiki… Bu sadece taksitlerin sonu ve bu taksit furyası bittikten sonra fiyatlar daha cazip olacağında şüphem yok. Ancak ne kadar düşer onu bilemiyorum. 6 ay taksit ile ve nakitle ben cihaz alamam derseniz tabiki tam zamanı. Ama yok kardeşim ben alacaksam nakit+taksit kombine yaparım veya ben nakit ödeyebilirim derseniz bence bekleyin ve ne olacak beraber görelim 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir