Apple iPhone Sözlüğü

iPhone :

9 Ocak 2007’de tanıtılan ilk model iPhone 1’dir. Bazı kesim buna iPhone 2G der. Ama bu isim, iPhone 2 yani (iPhone 3G) çıktıktan sonra 3G interneti desteklemeyen bir model olduğu için verildi. Yani Apple isim prensibinin bu şekilde olduğu düşünüldü. Bir sonraki model iPhone 3GS’dir. Yani iPhone 3 oluyor aslında ve bu cihaz 3G’nin güncellenmiş hali. Apple bundan sonraki cihazında Şimdiye kadar hala emsali bulunmayan “Retina” ekran güncellemesi ile iPhone 4 modelini piyasaya sürdü. Bu modelden sonra bir güncelleme ile iPhone 4S tanıtıldı ve artık iPhone isimlerinin ne olacağı net olarak anlaşıldı.
Yani artık Apple köklü bir değişim olmadığı sürece ve sadece donanım güncellemesi yaptığı cihazlarının numarasının sonuna “S” harfi getiriyor. 4S modelinden sonra çıkan iPhone 5’de ciddi donanımsal değişime gidildi ve 2007’den bu yana ilk defa bu modelde iPhone’un ekranı 3.5″‘den 4″ boyutuna çıkarıldı. Eminim bu model içinde özellikle siyah modellerde yaşanılan soyulma probleminden dolayı yakında bir güncelleme gelir ancak “güncelleme” olduğu için adı “5S” olacaktır.

20121220-204926.jpg

iPhone Çalışma Prensibi :
Cihaz üzerinde yuvarlak büyük bir tuş(Home) bulunur. Bu uygulamalardan çıkmanın tek yoludur. Diğer yan taraflarda bulunan standart komut tuşlarıdır. Bir uygulamayı tam anlamıyla sonlandırmanın tek yolu; uygulamadan Home tuşu ile çıktıktan sonra Multi Tasking panelinden uygulamayı tamamen sonlandırmak.

    NOT : iPhone’un alt tarafına baktığınızda dock bağlantı girişinin sağında ve solunda 2 tane delik bulunur. iPhone ile ilk tanışanlar bunun ikisininde haporlör olduğunu düşünür. Halbuki bu iki delikten biri mikrofon diğeri ses çıkışıdır. Yani tüm iPhone ve iPad’ler mono ses çıkışlıdır. Ancak ne kerametse piyasada birçok cihaza göre daha net bir ses verir.

    20121220-210700.jpg

4. nesil iPhone’a kadar tüm cihazlar normal sim kart kullanıyordu ancak Apple iPhone 4 ve 4S modellerinde Micro SIM kullanmaya başladı ve iPhone 5 ile dahada küçük boyutlu olan Nano SIM’i kullandı. Bu sim kartlar sadece operatörlerden satın almanıza gerek yok. Kestirerek de Nano SIM boyutuna kadar küçültebiliyorsunuz. Eğer bulabilirseniz en sağlıklısı operatörden orjinal sim kart almak. Nadir rastlanılan bir durum olsada bir gün iğneniz ile sim kartı çıkarmaya çalışırken içeride takılıp kalabilir ve bunu çıkartabilmek için teknik servis yolunu tutabilirsiniz.

20121220-205951.jpg

iOS Multi Tasking (MT) :

iPhone, Home tuşu ile uygulamalardan çıktığınızda uygulamaları arka plana atar. Home tuşuna çift tıkladığınızda açık olan uygulamaların bulunduğu panel alt tarafta gözükür. Burdan isterseniz kapatabilir isterseniz isterseniz uygulamalar arasında dolaşabilirsiniz. iOS MT’nin çalışma prensibi diğer işletim sistemlerinden biraz farklıdır. Her açık uygulama Home tuşuna basıldıktan sonra arka plana atılıyor ama arka plana tam çalışır vaziyette değil bir nevi dondurularak atılıyor. Bu sayede cihazın belleğinden(RAM) minimum düzeyde faydalanıyor. Bu nedenle arka planda çalışacak olan müzik çalar, torrent tarzı uygulamaların arka planda çalışma desteği olmalıdır.

20121220-210406.jpg

iOS (iPhone OSx) :

Aslında ilk adı iPhone OS’dir. iPhone için geliştirilen ve daha sonra iPod touch ve iPad’de kullanılan bu işletim sisteminin 6 farklı sürümü mevcut. Sonuncusu olan iPhone 5 ile yayınlanan iOS 6’dır. Bu mobil işletim sistemi Mac OSX’den türetilmiştir. İlk başta 3. parti uygulamaları desteklemeyen bu işletim sistemiydi. Daha sonra Steve Jobs’ın artık uygulama geliştiricilerin eline kalemi almasını savunarak yine Ekim 2007’de geliştiriciler için SDK geliştirildiğini duyurdu.
Apple 2010 yılında WWDC’de Apple, iPhone OS’nin adını iOS olarak değiştirildiğini açıkladı.

iOS Güvenli Mi ?

iOS açık kaynaklı bir işletim sistemi değildir. Diğer açık kaynaklı işletim sistemlerinde uygulama dükkanlarındaki uygulamalar da sıkı bir kontrol içerisinde değil ve maalesef bu durumdan faydalanan zararlı yazılımlar ile karşılaşmak mümkün. iOS hem açık kaynaklı olmadığı gibi hemde uygulama mağazası olan AppStore sıkı bir denetim altında. Bu nedenle virüs veya zararlı olabilecek yazılım ile karşılaşmanız imkansız. Biliyormuydunuz: iOS için yazılmış bir virüs tarama uygulaması mevcut değildir ve gerek yoktur.

iTunes Store/AppStore :

iTunes Store bir online mağazadır. Bu mağazadan müzik, video, TV şovları, Podcast(Dijital sesli Kitap) gibi içerikleri ücretli veya ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ayrıca iTunes Mağazası’nda bulunan müzik parçaları 256 kbit/s AAC kalitesinde. Bu yönden bir çok müzik mağazasından ayrılıyor.

AppStore, iTunes Store üzerinden çalışan, cihazınıza uygulama indirebileceğiniz ve güncelleyebileceğiniz online uygulama mağazasıdır. Yani bu işin temeli iTunes. iTunes hesabı açmadan cihazınızda ayrı bir uygulama ikonu olarak bulunan AppStore’dan uygulama indirmeniz imkansız. AppStore bünyesinde 2012 tarihi için geçerli olarak 700.000’nin üzerinde uygulama barındırıyor. Burda satılan uygulamaların satış değerinin %30’u Apple’a diğer kalan %70’i uygulama geliştiricisine verilmektedir. Bu uygulama dükkanının diğer işletim sistemlerinden farklı kılan yanı güvenliği. Yani buradaki uygulamalar Jailbreak denilen işlem gerçekleştirilmeden ücretsiz olarak cihazlara yüklenemez. Yani bir uygulama geliştiricinin emeğinin karşılığını alabileceği en iyi uygulama mağazası platformu diyebilirim. Hal böyle olunca uygulamaların hepsi el emeği göz nuru.

Jailbreak :

Jailbreak iPhone, iPod ve iPad cihazlarına uygulanan yazılımsal bir işlemdir. Kesinlikle Apple ile alakası olmayan ve Apple’ın tasnif etmediği bir işlemdir. Bu işlem esasında Apple’ın kısıtlamalarını ortadan kaldırmak için uygulanıyor. Ancak ücretli olan uygulamaların yüklenmesi için de bir açık kapı bırakıyor. Jailbreak işlemi yapıldığında ve bu şekilde teknik servise verildiğinde “Yetkili Dışı Müdahele” sonucu garanti dışında kalmaktadır.

iCloud :

Ekim 2011’de Apple’ın sadece kendi kullanıcılarına ücretsiz olarak 5GB alan sunduğu bir blut depolama sistemi. Bu alana fotoğraf, telefon rehberi, indirdiğiniz uygulamalar ve uygulamaların bazı içerikleri, mailleriniz, iPhone Office dökümanlarını yedekleyebilirsiniz. Cihazınıza format atıp tekrar iTunes kullanıcı bilgilerini girdikten sonra tüm yedeklerimizi cihaza geri yükleyebiliyoruz.
iCloud, iTunes gibi bir temel oluşturuyor ve bu temel ile size ücretli bir hizmet olan iTunes Match’i sağlıyor.

    iCloud Ücretlendirme:

    -5 GB: Bedava
    -10 GB (15 GB toplam): 35 TL/yıl
    -20 GB (25 GB toplam): 70 TL/yıl
    -50 GB (55 GB toplam): 175 TL/yıl

iTunes Match :

iTunes Match bir müzik depolama hizmeti. Mp3 arşiviniz 25.000 adedi geçmiyorsa (korsan bile olsa) tüm arşivinizi iTunes Match’e aktarabilirsiniz. Bu sayede; iTunes uygulaması yüklü tüm PC ‘lerden, iPhone, iPod, iPad, Apple TV gibi tüm cihazlarınızdan arşivinize ulaşıp ister online olarak dinleyebilir isterseniz cihazlarınıza indirebilirsiniz. iTunes Store üzerinden indirilen parçalar 25.000 adet kotasına dahil edilmiyor. iTunes Match ile alakalı ayrıntılı inceleme blogda mevcut.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir