3D Yazıcılar (Hızlı Prototipleme) ve Beraberinde Getirdiği Tehlike

20130713-100706.jpg

Aslında bu yeni bir teknoloji sayılmaz. Sanayide uzun süredir kullanılan bir teknoloji olmasına rağmen bu teknolojinin gelişmesi ile ofis ve ev boyutlarına getirilerek maliyetinin düşürülmesi büyük bir heyecan yarattı. Düşünsenize 3D Yazıcı ile kendi dizaynınız olan bir aksesuar veya gereci kendi evinizde kendiniz üretebileceksiniz. Yaratıcı fikriniz ile ürettiğiniz bir gereçin malzemesi ilk aşamada istediğiniz dayanıklılıkta olmasada üretici ve girişimci ruhunuz ile bunu üretime geçirmeniz daha kolaylaşacak ve hızlanacaktır.

20130713-100833.jpg
Aslında bahsettiğim teknoloji çok yakında piyasaya çıkacak ve beklemenizi gerektirecek bir teknoloji değil. Şu anda perakende bulmak mümkün olmasada online olarak bulup satın almak mümkün. Hatta bu konuda şimdiden 3D yazıcı ile ilginç imalatlara imza atanlara haber sitelerinde rastlamak mümkün.
Hatta birçok otomobil markasının müşterilerine yedek parça temininde bu teknolojiyi kullandığı söyleniyor. Ayrıca tıp alanında kullanımının da mümkün olduğu ıspatlanmış durumda. ABD’de bir araştırmacı yapay böbrek yaparken Belçika’da üretilen yüz ve birde çene kemiği hastalara takılmış.

20130713-101415.jpg

20130713-101422.jpg

20130713-101429.jpg
Şimdi ilk aşamada amatör olarak kullanılacak olan bu 3D yazıcıların kullandıkları malzeme vede maliyetine değinelim. Çünkü bu malzemeler, yapacağınız ürünün dayanıklılık vede sağlık açısından özelliklerini doğrudan etkileyecektir. Kullanılacak olan malzeme plastik, kum, demir tozu gibi meterayallerden daha öteye henüz gidemiyor. Ayrıca şu anki kullanımı mümkün olan malzeme fiyatları, bu yazıcıları hobi yada AR-GE amaçlı kullanım için mantıklı olup olmayacağını belirleyecektir. Yani bu aşamada evine alamak isteyenler hobi olarak kullanmaktan öte ihtiyaçlarını karşılamada kullanacak olursa belkide maliyetleri daha yüksek olacaktır.

20130713-101806.jpg
İlk olarak bize lazım olacak olan bir 3D Yazıcı’nın fiyatı yaklaşık 499$ olarak lanse ediliyor. Yapabileceklerimizi düşündüğümüze bir hayal teknolojisi olan bu ürün için çok yüksek bir miktar değil. Ancak bu fiyatları şimdilik aramakta acele etmeyin. Bu konu üzerinde profesyonel çalışan bir marka olan Mojo’nun bile ofis tipi boyutlarda sayılabilecek yazıcısı en ucuz(9.900$ ) 3D yazıcı olduğu söyleniliyor. Eğe gerçekten 500$’a satılan bir 3D yazıcı olacaksa da bu ev tipi basit vede sınırlı alanda kullanıma imkan verecektir.

20130713-101917.jpg
Mesela sizin aklınızdan geçen bir gereç için yazıcının 100x100x100 mm’lik imalat alanı yeterli mi? Değilse zaten direk ıskartaya çıkacaktır. İnternette görsel olarak arattığımızda birçok ebatta 3D yazıcı görmek mümkün. Zaten teknoloji guruları “ileride bu teknoloji her eve girebilir” demesi de bu bahsettiklerimin garantisi sayılabilir. Yani aceleye gerek yok zaten okadar parada yok.

20130713-101636.jpg
Şimdi bu üretici firmaların “artık herkes kendi bardağını, yüzüğünü, gözlüğünü hatta telefon kılıfını tasarlayıp üretebilecek” sloganı ne kadar mantıklı? Tamam üretilebileceği kesin olarak anlaşılıyor ama bu üretilen ürünün kullanılabilirliği ne düzeyde olacak? İnsan sağlığı açısından özellikle Çin malı ürünlerde rastlanılan zararlı kimyasalları düşünecek olursak günlük kullanım için ne kadar sağlıklı olacak. Ayrıca üretimde kullanılan malzemenin ömrü ne kadar olacak? Bunların cevaplarını sanırım ayrı bir yazı altında tartışmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü plastik sanayisinin inanılmaz derecede değişiklik gösteren çok çeşitli ürün yelpazesi bulunuyor. Bunların bazıları gıda ve insan temasına sertifikalıyken bazıları ise oldukça zararlı aslında.

20130713-102250.jpg
Şimdilik hazırda satışta olan iki üretim hammaddesinden bahsediliyor. İnternet üzerinden satılan plastik malzemesi 1kg için 32$, termoplastik olan malzemesi ise 1kg için 38$ gibi bir fiyattan satılıyormuş.

Ayrıca bazı öngörülen sarf malzemelerinin sözü de geçiyor.

ABS yani ” Acrylonitrile Butandiene Styrene” malzemesi gücü ve sağlamlığından dolayı araba tamponu üretiminde kullanılıyor ayrıca LEGO gibi çocuk oyuncaklarında kullanılan bir malzeme olması güvenirliliğini arttırıyor. Ancak soğutma aşamasında eğrilmelerden söz edilen bu madde büyük ebatlarda üretim için kullanımını kısıtlayabilir.

PLA yani “Poli Laktik Asit” ile basılan bir malzemenin soğutulması bir fan ile mümkün olabileceği gibi eğrilmelere daha dirençli bir malzeme olduğu söyleniliyor. PLA, Mısır nişastasından üretildiği için çevre dostluğu konusunda oldukça olumlu yorumlar alıyor. Aksi halde deneme yanılmaları düşünürsek çevresel kirliliği önlemek adına birde bu cihazların yanında kullanılan malzeme için sağlam bir geri dönüşüm sistemi olması gerekli. Ayrıca bu malzemelerde renk seçenekleri oldukça kısıtlı gibi gözüküyor.

Bilim adamları bu üretim hammaddelerinde çeşitlilik olacağını ifade etselerde şimdilik bizler bu hammaddelerde yetineceğiz gibi.

“3D YAZICI’NIN KARANLIK YÜZÜ”

Bu işin birde tehlike doğurabilecek yönleride vardır elbet. Bunlarda biride İnternette çıkan 3D yazıcı ile makineli tüfek üretildi haberleri kafa karıştırır cinsten. NTVMSNBC’nin haberine bakılacak olursa bu yazıcılar ile üretilen makine ile 600 mermi harcandığı söyleniliyor. Silah geliştirme ve üretiminde bir çığır gibi gelsede beraberinde büyük tehlikelerinde öncüsü gibi gözüküyor.

20130713-102916.jpg
Elektrik elektronik mühendisi Ali Boz ise kendi internetten bulduğu 3D çizimlerden yola çıkarak plastik silah ürettiğini dile getirdi. Her nakadar yaptığı plastik silahın çalışır olduğunu gösteren videosu bulunmasada aşağıdaki videodan röportajın ayrıntılarını izleyebilirsiniz.

20130713-103149.jpg
Ali Boz ileride 3D yazıcıların ucuzlaması ile birlikte evlere girmesi sonucu herkesin tek bir tık ile 12 saat içerisinde kendi silahını üretebileceğini dile getirdi. Bu plastik tabancaların x-ray cihazlarından kolaylıkla geçebileceği gibi adli balistik incelemesinin de mümkün olamayacağını söyledi. Hatta şöyle baktığınızda bu silahın sökük vaziyetteki parçalarının bir araya getirildiğinde silah halini alacağını anlamak neredeyse imkansız. ABD’de internette yayınlanan bir silah çizimini yayından kaldırdığı söyleniyor. Peki bunun için nasıl bir önlem alınmalı? Eğer bu yazıcılara bir kimlik verilirse ve ortaya konulan her ürüne imza niteliğinde bir mühür bırakırsa en azından hangi marka ve seri nolu cihazdan üretildiği hakkında fikir edinilebilir.

İLGİLİ HABER:

http://youtu.be/IJexhW3xxC0

Aşağıdaki videoda bir İngiliz anahtarının 3D yazıcı ile nasıl kopyalandığının aşmalarını görebilirsiniz.

“3D Yazıcılar (Hızlı Prototipleme) ve Beraberinde Getirdiği Tehlike” için 3 yorum

  1. 3D yaziciya karsi çikmakla osmanlinin matbaya karsi çikmasi arasinda hiç bir fark yok ayni sakat zihniyet. Art niyetli olsam bu zihniyeti tesvik ederdim.

    1. Bende dahil herkes 3D yazıcıların evine girmesi için sabırsızlanıyordur. Ancak matbaada mümkün olmayan kötü ve art niyetli insanların bununla yapabilecekleri şeyleri gözardı etmemek lazım.

  2. 3D Yazıcılarla silah yapmak isteyen insan normal yollardan da kolayca silahı yaptırabilir. Ayrıca bu silah dosyalarının paylaşımı takip ediliyor. Japonya’da o dosyayı indirip bastığı için yakalananlar var. 3D yazıcıların kullanımının yaygınlaşması gerek. Detaylı bilgi ve haberleri http://www.priyoid.com adresinde bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir